Resultat och rapport från Lilla Skaraspelen 2022

Schackvänner från när och fjärran hade sökt sig till Skara den 30-31 juli, för att delta i en helt ny tävling som vi valt att kalla Lilla Skaraspelen.
Spelarna kom sannerligen från när och fjärran, ty det deltog spelare från såväl närliggande orter som Falköping och Lidköping, samt ställen längre bort såsom Tanumshede, Limhamn, Stockholm, Göteborg och Umeå. Dessutom var flera spelare registrerade för ett annat land på världsschackförbundets hemsida. De representerade Norge, USA, Frankrike och Nederländerna.

Spelformen var sju ronder schweizer med betänketiden 60 minuter/spelare och parti, och endast spelare med max 1600 i långpartiranking per 1 juli hade rätt att delta i tävlingen.

Jag hade äran att få tjänstgöra som huvuddomare och tävlingsledare och fick dessutom god hjälp av Björn Perneborn, Falköpings SS, samt Eva Johansson, Team Pelaro Alingsås SS,
vilka också tjänstgjorde som domare under denna fantastiska tävling.

När Stefan Karlsson, SS Manhem, spelade remi i sista ronden stod det klart att han säkrat segern i tävlingen. En enastående insats med hela sex vinster och en remi.
På andra plats slutade Tommy Mendys, Växjö SK, och på tredje plats kom Sebastian Persson, Varbergs SK.

Jag vill också nämna två mycket duktiga spelare vid namn Omar Mohammed och Lucas Ryefalk.
De saknade långparti-ranking innan tävlingen men lyckades ändå ta hela 5,5 respektive 5 poäng. Dock kunde endast spelare med långparti-ranking vinna huvudpriser, och därför förärades de istället med var sin digital schackklocka.
Dessutom vann ytterligare ett antal personer pris i form av huvudpris eller rankingpris.

Fullständiga resultat finner ni här!

Tack till alla som kom och var med! Utan er hade det inte blivit någon tävling!
Tävlingen är inrapporterad till Världsschackförbundet FIDE för rankingberäkning, och kommer påverka spelarnas nya ranking som publiceras den 1 september 2022.

Avslutningsvis vill jag uppmana läsarna att läsa ett reportage författat av Tanums schacksällskaps sekreterare och ledare Christian Carlsson, ty det är sannerligen ett välformulerat reportage han har skrivit.
Läs Christian Carlssons utmärkta och spännande reportage här.